hits

Dette designet trenger en lisens

Dette designet trenger en lisens for å fungere på bloggen din. En lisens kan kjøpes eller abonneres på hos Design by Cecce.

Se alle design til salgs design.cecce.no/shop.

Thu, 01 Mar 2018 03:13:57 GMT - kl.04:13

hvordan tar man hjemme-dialyse (PD-dialyse)?

Tudelu! 

Jeg tenkte at jeg skulle dele litt om hvordan dialyse-behandlingen min foregår. Det er nok ikke så lett å forstå helt hvordan man tar dialyse hjemme hver eneste natt, og det skjønner jeg veldig godt at folk kanskje ikke helt forstår. For hvordan foregår dette utenom på sykehuset? Og er det ikke litt skummelt å ha ansvar for dialyse-behandling helt alene? Jo, det er egentlig ganske skummelt - men man blir jo vant til det. Og jeg har fått veldig god oppfølging og opplæring, og sykehuset er alltid tilgjengelig hvis det skulle være noe. Jeg må jo ærlig innrømme at jeg ble skikkelig nervøs og skremt når de sa at jeg skulle prøve å ha hjemmedialyse, men det var jo egentlig mye enklere enn jeg hadde trodd. Uansett, jeg har tatt noen bilder og har prøvd å forklare så enkelt som mulig - så håper det kanskje blir litt enklere for deg å forstå hva det går ut på. 


1. Connection Shield - dette er en slags beskyttelses-klype som man fester kateret og slangen med sånn at det sitter godt under behandlingen. Det hindrer også bakterier å komme inn i slangen. 
2. OptiCap Diconnect cap - dette to deler som brukes som "pause-deler" når jeg for eksempel må koble meg fra for å gå på do. Dette er også for å hindre bakterier å komme i slangen og i kateteret. 
3. MiniCap - brukes når behandlingen er slutt og skrus på kateteret. 
I utgangspunktet har jeg et bordstativ hvor dette ligger på til vanlig - men i det siste har jeg måttet sove i stua av ulike årsaker, så da ser det sånn ut. Det som skjer er jo at jeg kobler kateteret på den ene slangen på maskinen og setter i gang behandlingen. Det som da skjer er at maskinen først tømmer det lille av dialysevæsken som allerede er i buken før den fyller på med ca 1300 ml ny dialyse-væske. Denne væsken ligger i buken i ca 45 - 60 minutter før den tømmes, og deretter fylles det på med 1300 ml ny væske. Og sånn foregår det i ni timer. Etter den aller siste tømmingen, fylles det på bittelitt med dialyse-væske sånn at kateteret i buken flyter - og ikke fester seg til bukveggen (det gjør faktisk veldig vondt). Så når den siste lille fyllingen er ferdig, er det bare å koble seg fra maskinen, stenge klemmene, ta ut slange-kasseten og slå av maskinen. Så er det bare å starte dagen.

Som dere sikkert skjønner så blir det en del søppel med alt dette utstyret, men heldigvis så kommer sykehuset og henter sølpa samtidig som de kommer med nytt utstyr. Så det er utrolig deilig! Men det er jo et lite frustrasjonsmoment til tider når halve huset har enten dialyse-utstyr eller dialyse-søppel slengende rundt. Men altså, heller det enn alternativet! Og som dere sikkert skjønner ved å se på bildene, så er det ikke bare-bare å drasse med seg dette på turer og sånt - og hvis vi for eksempel skal til utlandet, så må dette planlegges nøye med sykehuset og HELFO i forhold til leveranse og transport. I mange tilfeller så må jeg også legge ut for leveranse av utstyr også, for så å få det tilbakebetalt. I mine øyne blir dette veldig frustrerende og tar bort mye av gleden med det å reise på tur. Så dette er hovedårsaken til at vi ikke har orket å dra på turer, samt at jeg ikke turte å dra da jeg stod på ventelisten i tilfelle jeg fikk telefon. Nå står jeg jo ikke på listen siden faren min utredes som donor. Men likevel sitter det veldig langt inne å dra på noen turer nå mens jeg er dialysepasient. 

Heldigvis får flere og flere dialysepasienter tilbudet om å få dialysebehandling hjemme - nå har ca 30 prosent dialysebehandling hjemme! Og dette har så utrolig mye å si for livskvaliteten til oss nyresyke som går i dialyse. For det er jo ikke akkurat noe gøy å være avhengige av å måtte dra frem og tilbake til sykehuset for å ta flere timer med dialyse og så når man kommer hjem så er hele dagen gått. Man får så mye mer fritid og følelsen av frihet ved å få hjemmedialyse - og det har så utrolig mye å si! Forhåpentligvis så vil det bare bli flere og flere som får dette tilbudet! 

Håper dette oppklarte litt om hvordan hjemme-dialsye (pd-dialyse) foregår... Nå skal jeg koble meg til og prøve å sove! 

- M. 

Kommentarer (0)

Ops, her var det tomt! Bli den første til å legge igjen en kommentar.

Skriv en ny kommentar